Tuesday, November 16, 2010

Vicious Doughnut Balls


Recently, I resolved to set aside a lifelong fear of deep frying at home to try making my own doughnuts.  My favorite type are yeast-raised and glazed, and rarely do I stray from that standard when visiting a local doughnut shop.  But after deciding to make my own at home, I thought it would be best to start with a simple cake doughnut on my first go-round (or I guess I should say the second half of it).  And while the “Hot Now” sign at Krispy-Kreme may make your heart flutter, I’m telling you that nothing compares to a doughnut fried up in your own kitchen.  

Although I expected the frying to be the challenging part of this process, a thermometer made it simple as can be.  It doesn't look promising in its raw state, but as soon as you slip a little ball of the sticky dough into hot oil it sinks to the bottom, puffs up, and develops brown blisters on top.  When you flip the cake halfway through cooking, its glorious brown belly confirms that you are in fact making a perfect cake doughnut in your own kitchen.  Minutes later, it sits on your cooling rack, demurely powdered and seemingly innocent of the oily fug that has settled over the room.

Although this was my first time making them, I’m beginning to think that these light and crispy doughnuts are going to become a fall tradition around here.   They would be perfect served warm on a crisp autumn morning with a hot cup of coffee, but I brought mine to share with friends at a Halloween party.  Judging by how many were consumed, I guarantee that a platter of these freshly fried doughnuts will be welcomed with truly gratifying enthusiasm...if your friends and relations are normal human beings. 


The ingredients you will need to make about 24 doughnut balls are:

1 1/2 cups white flour
1/2 cup corn flour
3/4 cup sugar
1 Tbsp. + 1 tsp. baking powder
1/2 tsp. salt
2 eggs
1/2 cup Vicious American Wheat IPA from North Peak Brewing Co.
2 Tbsp. oil (plus oil for frying)
1/4 tsp. vanilla extract


In a heavy pot, pour oil about 3" deep and heat on medium-high for about 5 minutes, then reduce heat to medium-low, trying to keep the oil temperature around 350-375 degrees. 

In a large bowl, mix dry ingredients, then add liquids and egg and stir to make a smooth, thick batter. Use two spoons to scoop out walnut-sized balls of batter and drop them into the hot oil. Allow each side to cook for 10 seconds to achieve a round doughnut shape, then continue cooking approximately four minutes, turning occasionally, until doughnuts are uniformly dark golden brown and cooked all the way through. 



Drain on paper towels, sprinkle with powdered sugar (if desired) and serve hot.


5 comments:

Bowlf said...

I only had one.

Laura said...

Go Bowlf yourself, then.

Unknown said...

thiet ke noi that chung cu xu hướng hiện nay mọi người chú trọng quan tâm tới nội thất và cách trang trí thiet ke noi that can ho không gian phòng ngủ, đặc biệt với những đôi vợ chồng thiet ke noi that van phong mới cưới làm tăng thêm hương vị lãng mạng thiet ke noi that phong khach thiết kế nhà với vật liệu tái chế thiet ke noi that biet thu vừa vừa có thể giảm được chi phí vừa thiet ke noi that phong ngu có thể tạo ra được những đồ nội thất thiet ke noi that phong bep đẹp và độc đáo mà thiet ke noi that phong bep không một ai có được. Hòa theo sự phát triển thiet ke noi that nha hang của dòng chảy kinh tế, các công ty, văn phòng nha dep cũng được mở ra để phù hợp hơn với nhu thiet ke noi that can ho chung cu cầu của doanh nghiệp.

Unknown said...

thiet ke van phong với việc ứng dụng các công nghệ hiện đại thiet ke showroom vào thiết kế, công trình này đã đoạt thiet ke phong ngu giải kiến trúc do Hội kiến trúc thiet ke phong bep Việt Nam trao tặng. Hệ thống chiếu sáng thông minh, có thể tự động điều chỉnh nha dep 2016 hoặc cảm ứng theo thân nhiệt của chủ nhà. Ngoài ra gia chủ cũng có thể điều chỉnh thiet ke noi that lounge qua thiết bị radio không dây được tích hợp thiet ke shop trong hệ thống laptop và máy tính bảng. Hệ thống an ninh cũng được chú trọng thiet ke can ho với camera giám sát, cảnh báo đột nhập, báo cháy tự động. tu van thiet ke noi that Các món ăn cực kỳ ngon và hấp dẫn cách làm bánh tráng trộn học nấu ăn ở đâu cách làm gà rán bún riêu cua bánh bao chiên vịt nấu chao vit om sau

Unknown said...

Chúc các bạn thành công hoc nau an o dau và ngon miệng với cách nấu món cà ri gà! Hương vị đậm đà, béo ngậy lại bun rieu cua thoang thoảng hương thơm đặc trưng cach lam banh trang tron của cà ri chắc chắn sẽ là món ăn ngon banh bao chien miệng cho gia đình bạn trong vit nau chao ngày cuối tuần. Được coi là suon xao chua ngot một ” huyên thoại văn hóa” từ cổ xửa của Hàn Quốc. Ngày nay thì kim chi đã trở thành một món ăn vit om sau không thể thiếu của người dân Hàn Quốc. Trải qua hàng ngàn năm cach lam pate gan phát triển giờ đây thì Hàn Quốc đã có cả trăm loại kim chi khác nhau, trong đó nổi bật nhất là kim chi cải thảo. cach lam banh bong lan

Post a Comment

This website and its content is copyright of Seth and Laura Porter - Michigan Beer Blog - © Michigan Beer Blog 2010. All rights reserved.

Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
1. You may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only.

2. You may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material.

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

 
Powered by Blogger